Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι ένας κοινωφελής πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός που εδρεύει στον Πειραιά. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ιδιαίτερα των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας.

Η Ιστορική του Βιβλιοθήκη διασώζει και προβάλλει τις βιβλιοθήκες αλλά και προσωπικά αρχεία σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των επιστημών. Σήμερα συγκεντρώνει πάνω από 80 επιμέρους συλλογές και πάνω από 480.000 τόμους, στους οποίους περιλαμβάνονται σπάνια βιβλία, αρχέτυπα και παλαίτυπα. 

Η Συλλογή Αρχετύπων του Ιδρύματος προέρχεται από τις δύο σημαντικότερες συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης: τη Bibliotheca Graeca (Συλλογή Αθανάσιου Οικονομόπουλου) και τη Συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη. Περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές και ελληνικού ενδιαφέροντος εκδόσεις, καθώς και αξιόλογα δείγματα της λατινικής, μεσαιωνικής και μεταγενέστερης γραμματείας. Η Συλλογή αποτελείται από 118 τίτλους σε 124 αντίτυπα και συνεχίζει να εμπλουτίζεται.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των θησαυρών του και ειδικά των αρχετύπων της συλλογής του, το Ίδρυμα καταγράφει συστηματικά τα αρχέτυπά του στη βάση MEI και πραγματοποιεί ημερίδες, εκθέσεις και εκδόσεις γύρω από το θέμα της διαχείρισης και ανάδειξης του παλαιού υλικού.